
Green Shelter
Europan 11 Prijsvraag inzending | Almere, Nederland | 2011
Green Shelter
Ontworpen door Joost van Dijk i.s.m. Auzie Triratnamurti
De opdracht is het ontwerpen van een ongewoon en uniek gebouw dat eerst dienst kan doen als een opvallend informatiecentrum of cultureel paviljoen en vervolgens kan worden “hergebruikt” als een vrijstaand huis in het bos. Het gebouw moet daarom demontabel zijn. De studieopdracht betreft een landschapsontwerp voor de reeds bestaande bossen, met in de bossen een lage dichtheid aan vrijstaande woningen. Daarbij is extra aandacht vereist voor een nieuw watersysteem voor de opvang van kwel- en regenwater.
Ons plan is het creëren van een raamwerk voor toekomstig beleid, dat een ‘living in green’ pilot-project kan worden voor de gemeente Almere. Dit raamwerk noemen wij ‘Green Shelter’ en omvat: het vastleggen van water, een natuurlijke geluidsbuffer tussen de buitenkant en de binnenkant van de Green Shelter, een richtlijn voor leefkwaliteit, een netwerk van voetpaden en het creëren van een paviljoen dat kan worden gedemonteerd en getransformeerd voor andere toepassingen.
Het plan van de ontwikkelaar van het gebied is om het nieuw informatiecentrum na vijf jaar in een huis te transformeren en deze te verplaatsen van het stedelijk gebied naar een plek in het bos. De vraag is dan: zal er ook een koper voor het huis zijn binnen de gestelde termijn? Misschien wel, misschien niet. Is dit de enige mogelijkheid? Of kan het eerst een cultureel paviljoen worden? Zou er iemand zijn die bereid is om veel geld te betalen voor het paviljoen en deze willen gebruiken als kantoor? Of als een gemeenschapbibliotheek, een kinderdagverblijf, een tandheelkundige kliniek, een boetiek, of een restaurant? Waarom alleen gericht op de transformatie naar een huis, terwijl je niet weet wat de markt gaat doen over vijf of tien jaar? Waarom maak je het gebouw dan niet meer flexibel, zodat het later kan worden gebruikt voor een veel breder scala van functies, afhankelijk van de markt? Dit is veel duurzamer en dat is wat Groen Shelter doet!
Het uitgangspunt voor het gebouw is een cirkelvorm met een centrale patio, vanwege zijn flexibele compacte vorm en duidelijke routing. Deze vorm is bewerkt om diversiteit in ruimtes te kunnen creëeren en beter te laten aansluiten op de natuurlijke omgeving. De volledig houten organische structuur is demonteerbaar en geeft het gebouw karakter. Het lokale bos levert het esdoornhout. Het gebouw heeft een tuin op het dak dat het regenwater opvangt en in de winter de warmte in het gebouw behoudt. Daarnaast zorgt het voor een gewenst contrast in de stedelijke omgeving van het informatiecentrum, maar gaat het op in de woonomgeving van het bos.
Green Shelter biedt diversiteit in de relatie tussen wonen, bos en kreek, door twee woonsferen aan te bieden: vrijstaande woningen in een woongemeenschap in de open ruimten van het bos en vrijstaande boswoningen. De woningen in de open ruimten delen de kwaliteit van het samenleven rond de kreek en het omgeven zijn door het bos, terwijl de vrijstaande boswoningen bijdragen aan de verschillende kwaliteiten van het leven in het bos, zoals het wonen tussen de bomen.
Green Shelter biedt toekomstige huiseigenaren de vrijheid om hun eigen huizen te ontwikkelen binnen een beeldkwaliteitsplan, om een organische uitstraling van de omgeving te behouden. Dit beeldkwaliteitsplan bepaalt o.a. de dichtheid van de percelen.
Klik hier voor projectsite van Europan 11