Huis in werkplaats

Woonkamer

 

Transformatie van werkplaats naar woning | Bouwvergunning | Particuliere opdrachtgever | Den Haag, Nederland | 2017

Huis in werkplaats

Een jonge opdrachtgever heeft een leegstaande werkplaats in de Rivierenbuurt in Den Haag aangekocht en wil deze laten transformeren tot privéwoning om er zelf te gaan wonen. De werkplaats is gelegen op de begane grond van een bouwblok en heeft aan de achterzijde een ongeïsoleerde houten uitbouw zonder enige kwaliteit, die loopt tot aan de erfgrens van de plot. Gezamenlijk vormen zij één grote lege ruimte. De voorgevel wordt gekenmerkt door een industriële dubbele stalen deur met daarin 2 hooggeplaatste translucente ramen. Samen met een strook daklichten in de uitbouw voorzien zij de werkplaats van spaarzaam daglicht.

Naast de houten uitbouw bevindt zich een kleine tuin met daarin een grote boom, een es. De opdrachtgever wil de boom erg graag behouden. De werkplaats, uitbouw en tuin vormen tezamen een L-vormige plot van ca 100 vierkante meter. De werkplaats is 4 meter breed en ligt ingeklemd tussen woningen aan de linkerzijde en bedrijfsruimte aan de rechterzijde. De kleine tuin bevindt zich achter deze bedrijfsruimte, maar hoort bij de werkplaats. Boven de werkplaats bevinden zich sociale huurwoningen met een balkon bovenop de houten uitbouw. Achter de uitbouw en de tuin ligt een soort mini autokerkhof op een binnenplaats, waar de opdrachtgever liever niet op uitkijkt. Aan beide zijden van de uitbouw en tuin bevinden zich privétuinen van buren.

De bestaande uitbouw wordt vervangen door een nieuwe uitbouw over de gehele breedte van de tuin, maar minder diep. Hierdoor kunnen aan de achterzijde zowel de woonkamer als de slaapkamer aan de tuin worden gesitueerd. De achtergevel van de uitbouw is één recht vlak maar divergeert ten opzichte van het hoofdgebouw. Door deze schuingeplaatste achtergevel voorzien van grote glazen puien, hebben zowel de woon- als slaapkamer de gewenste diepte gekregen en lopen mooi in elkaar over. De nieuwe uitbouw wordt in houtskeletbouw uitgevoerd om gewicht en geveldikte zo minimaal mogelijk te houden. De uitbouw wordt voorzien van een geprofileerde grijze vezelcementbeplating.

In het midden van de woning zijn de badkamer en bergruimte in een kern ondergebracht. De open keuken met eetruimte liggen aan de voorzijde van de woning, direct achter de entreehal. De dubbele deur en de pui tussen entree en keuken worden voorzien van zoveel mogelijk glas om de keuken en eetruimte te voorzien van voldoende daglicht. De tussenpui is ook voorzien van een dubbele deur, zodat de opdrachtgever zijn oude Mercedes in zijn woning kan stallen wanneer hij met vakantie gaat. De bestaande inrit voor de woning blijft behouden.

De trapeziumvormige langgerekte tuin is vormgegeven als een Japanse patio, bestaande uit twee delen grenzend aan woonkamer en slaapkamer en van elkaar gescheiden door de grote boom. De wanden en vloer worden als zichtbeton uitgevoerd. De betonvloer is niet alleen omwille van esthetische redenen gekozen. Ten gevolge van de werkplaatsfunctie die het pand decennialang heeft gehad is de bodem onder en achter het pand verontreinigd. De toplaag hiervan wordt verwijderd en afgesloten met een nieuwe betonnen vloer, zowel binnen als buiten de woning. Alleen rondom de boom bevindt zich grind op worteldoek. Hierdoor is de bodem wel afgesloten, maar kan het regenwater dat in de patio valt alsnog in de bodem infiltreren.

Zaanstraat 80

Axonometrie opbouw woning

 

Entree woning

 

Voorgevl

 

Keuken

 

Woonruimte

 

Slaapruimte

 

Patio

 

Bestaande en nieuwe plattegrond

 

Bestaande langsdoorsnede

 

Nieuwe langsdoorsnede

 

Bestaande uitbouw en tuin

 

Nieuwe uitbouw en tuin



Reacties zijn gesloten.