Hybrid Tube

AC-CA Alternative Car Park Tower | Prijsvraag inzending | Hong Kong | 2011

Hybrid Tube
Ontworpen door Joost van Dijk

 

Het doel van deze internationale wedstrijd is het ontwerpen van een iconisch en alternatieve Car Park Tower in het hart van Hong Kong. De nieuwe toren zal een aantal mogelijkheden voor evenementen moeten kunnen huisvesten, zoals concerten, tentoonstellingen, modeshows, ceremonies diners, filmische projecties, etc. 

1e Connaught Road Central was eens een boulevard met aangemeerde boten langs de noordelijke zijde. In 1889 werd de noordelijke oever van Victoria Stad uitgebreid ontgonnen. Door de drooglegging van de haven is heel Connaught Road nu ingesloten. De locatie van de nieuwe parkeertoren bevindt zich op dit noordelijk ontgonnen gebied.

De toren heeft een cirkelvormige organisatie rond een centrale vide, die daglicht tot diep in de toren laat doordringen en een duidelijk overzicht op elk niveau van de toren biedt. Vanwege het enorme aantal verdiepingen dat nodig is voor de 1500 parkeerplaatsen, is er gekozen voor een hybride parkeerconcept. Op de lagere niveaus bevinden zich de parkeerplaatsen voor motors en plaatsen voor kortparkeren voor auto’s. Op de hoger gelegen, gestapelde verdiepingen bevindt zich een automatisch parkeersysteem.

Tussen beide parkeersystemen in is op een flexibele, vlakke vloer de semi-publieke Clear Space gelegen. Een bar-café en een terras op de top geven het publiek een ervaring van de totale hoogte van de toren, de diversiteit aan functies in de toren en een uitzicht over Hong Kong en de Victoria Harbour.

De verlaagde fietsenstalling is gemakkelijk bereikbaar vanaf de straat door een aparte oprit en is zichtbaar gemaakt door grote openingen in de gevel. Deze zorgen ook voor voldoende daglicht. De laadruimte, berging en technische ruimte zijn ook verzonken – uit het zicht van het publiek en passanten – en bevinden zich onder de centrale vide en centrale hal, gemakkelijk bereikbaar met de goederenlift.

De cilindrische vorm van de toren sluit aan bij de geometrische architectuur van het omliggende Central Area.  De structurele betonnen gevel is geperforeerd door rijstkorrel-vormen van verschillende afmetingen. Deze rijstkorrel-vormige openingen verwijzen naar de vroegere groothandelaren in rijst op deze plek, tijdens Victoria Stad. De openingen vormen de toegangen naar de garage, bieden uitzicht op Victoria Harbour en regelen de gewenste hoeveelheid daglicht in de toren.

De parkeertorentoren is verbonden met Connaught Road middels brugvormige hellingen die in het massieve volume van de toren steken, verwijzend naar passagiersbruggen die ooit de boten met de boulevard verbonden. Deze bruggen leiden auto’s, voetgangers, fietsen en kleine vrachtwagens naar hun bestemming zonder elkaar te hoeven kruizen.

ruimtelijk concept

plattegronden

 

entreegebied

 

interne rijbanen

 

clear-space

 

bar-café

 

toegangen

 

perspectief doorsnede

 

interne structuur

 

 Reacties zijn gesloten.