Khmer Shelter Revisited

Khmer Shelter Revisited_streetview1_small

 

Cambodian Sustainable Housing Prijsvraag inzending | Cambodja | 2013

Khmer Shelter Revisited
Ontworpen door Joost van Dijk

 

Deze internationale prijsvraag is opgezet door ontwikkelingsorganisatie Building Trust International, met als doel een duurzaam huis te ontwerpen voor de toekomst van Cambodja, welke in verschillende regio’s en contexten van het land gerealiseerd kan worden. De woning moet in eerste instantie letterlijk een onderdak bieden en de bewoners beschermen tegen het tropische klimaat. Cambodja is een van de armste landen ter wereld en wordt gedurende meerdere maanden per jaar geteisterd door overstroming van het Tonlé Sap meer en de Mekong rivier.

Khmer Shelter Revisted is niet alleen een ontwerp voor een woning, maar ook een strategie voor verbetering van de kwaliteit van het leven en de economische situatie van het Cambodjaanse volk door gebruik te maken van de lokale context en het mogelijk te maken om mensen in hun bestaande omgeving te laten leven. Het ontwerp van het huis is gebaseerd op acht principes:

  1. Aansluiting op de levensstijl van de Khmer, waaraan de meeste Cambodjaanse mensen gewend zijn.
  2. Een zwevend en hoog puntdak met ruime overstekken voor goede ventilatie, snelle afvoer van veel regenwater, bescherming van gevels en binnenruimten tegen de felle zon en mogelijkheid voor opstijging warme lucht in de woning.
  3. Filtering van het inkomende felle zonlicht.
  4. Eenvoudig te vergroten met behoudt van de originele vorm.
  5. Stimulering van de lokale economie en technologie door gebruik te maken van lokale materialen die kunnen worden geprefabriceerd en eenvoudig te plaatsen zijn.
  6. Gebruik van lichte materialen i.v.m. de paalconstructie die de woning droog houdt bij overstromingen. Lichte gevels en daken zijn in tropische gebieden zeer geschikt voor een goed binnenklimaat (zowel dag als nacht).
  7. Flexibele indeling (ramen en deuren) van de geprefabriceerde gevel, naar wens van gebruiker.
  8. Toepasbaar op verschillende locaties en contexten in Cambodja.

De relatie tussen het gezinsleven in het huis enerzijds en de gemeenschapsleven op straat anderzijds, zijn uitgangspunt voor het gebruik van de woning. Ramen met bamboespijlen voorzien tegelijkertijd in daglicht en privacy van het gezinsleven in de woning. Een kleine veranda naast de keuken en woonkamer, verbindt de privé binnenruimtes met zowel de ruimte onder het huis als de straat. Gedurende de dag kan de familie verblijven in de open beschaduwde ruimte onder het huis. Hier kan men ontspannen in een hangmat, een praatje met hun buren maken of voorbereidingen doen voor het koken. Deze overdekte buitenruimte is overdag koeler dan binnenshuis. In de avond en nacht eet en slaapt men boven. Hier verblijft men ook wanneer privacy gewenst is. De ruimte onder het huis kan men ook gebruiken voor opslag en/ of het houden van  enkele dieren.

Een basis huis is 21 m2 en bestaat uit 3 zones: een keuken en badkamer aan de achterzijde en een woon / slaapgedeelte aan de voorzijde. De woon-/slaapruimte kan d.m.v. een gordijn eenvoudig in 2 aparte zones worden verdeeld. Elke zone is 2 m diep, dat is een goede maat voor zowel keuken, badkamer, een bed, of een kleine tafel met stoelen. De woning kan gemakkelijk groeien in de tijd door het uit te breiden met een of twee extra zones aan de voorkant. Groei is nodig als grootte van het gezin uitbreidt. Bij het bouwen van hun eerste huis hebben de meeste families niet veel geld. Door het kopen van een uitbreidbaar basishuis kunnen ze geld later geld sparen voor een uitbreiding. Wanneer men wel meer geld heeft is het ook mogelijk gelijk een grotere woning te kopen, met 4 of 5 zones voor meer slaapgedeelte en / of een grote veranda aan de voorkant.

De woningen kunnen op meerdere plekken in het land worden gebouwd, binnen een standaard plotafmeting van 5 bij 12 meter. De lay-out van de woning maakt verschillende stedenbouwkundige settings mogelijk: in strokenbouw met grote dichtheid in een suburb van Phnom Phen; in een vrijere communitysetting tussen Siem Reap en het Tonlé Sap meer in; lineair langs de rand van een weg en het overstromingsgebied ten zuiden van kampon Chhnang.

Sustainable Housing Cambodia

Overstromingsgebied Cambodja

 

Sustainable Housing Cambodia

Schema Quality of Life

 

Sustainable Housing Cambodia

Ruimtelijk concept

 

Sustainable Housing Cambodia

Groeiwoning

 

Sustainable Housing Cambodia

Interieur woon-/ slaapzone

 

Sustainable Housing Cambodia

Woonzone / keuken / veranda

 

Sustainable Housing Cambodia

Stedenbouwkundige setting locatie Phnom Phen

 

Buitenruimte onder en tussen de woningen

Buitenruimte onder en tussen de woningen

 

Sustainable Housing Cambodia

Stedenbouwkundige setting locatie Siem Reap

 

Community samenleving nabij Siem Reap

Community samenleving nabij Siem Reap

 

Sustainable Housing Cambodia

Stedenbouwkundige setting locatie Kampon Chhnang

 

Lineaire bebouwing aan de rand van het overstromingsgebied Tonlé Sap meer

Lineaire bebouwing aan de rand van het overstromingsgebied Tonlé Sap meer

Sustainable Housing Cambodia

Samenstelling woning

 

Klimaat schema

Klimaat schemaReacties zijn gesloten.