Kubieke Bos

 

Hollandse Brug Prijsvraag inzending | Almere, Nederland | 2008

KubiekeBos
Mede ontworpen door Joost van Dijk als junior architect in dienst van Van den Berg Kruisheer Elffers Architecten.

 

In het kader van de studie naar de inrichting van de A6-zone tussen Amsterdam en Almere is door Rijkswaterstaat besloten een prijsvraag uit te schrijven met als doel realistische ontwerpvoorstellen/een tot de verbeelding sprekend ‘Landmark’ te krijgen om het belang en de betekenis van de Hollandse Brug, als in- en uitgang van de IJsselmeerpolders en de stad Almere te onderschrijven.

Welke toevoeging aan de Hollandse Brug kan qua schaal een adequate landmark vormen tussen het oude en het nieuwe land en kan tegelijkertijd een plek van ontmoeting, verbazing en verrassing zijn?

Welke landmark kan het grote met het kleine combineren: het keiharde gebaar aan de ene kant en normaal gebruik door de mens aan de andere kant?

Hoe kunnen we onze auto laten staan en een hypnotiserende wereld binnenstappen die ontdaan is van de allerdaagse afleiding van de consument?

In een allesomvattende stilte ons op bijna beangstigende wijze bewust worden van ons fysieke zijn?

Een ruimte die tegelijkertijd verstikkend en bevrijdend werkt? Gevangenis en vlucht tegelijk is?

Om de overgang tussen de dynamische kustlijn van het oude land – meerdere malen veranderd – en daar tegenover de strakke, bijna starre kustlijn van het nieuwe Flevoland duidelijk te maken is het schiereiland aan de flevopolder teruggegeven aan het IJsselmeer.

In de verbrede doorgang, waardoor het water meer voelbaar is, is een enorm drijvend vertikaal park geprojecteerd. Een park toegankelijk via het water en fiets- en wandelroute over de brug.

Een stalen frame van vijfhonderd bij vijfhonderd bij tweehonderdenvijftig meter hoog, bestaande uit modulen van twaalf bij twaalf bij twaalf meter, gevuld met bomen. Licht, lucht, uitzicht en regenwater kan tot diep in het park doordringen door grote, open plekken in het park.

Een boom ter compensatie voor elke keer dat we het vliegtuig nemen. Leasebomen als CO2-compensatie. Een boom voor elke auto die er tegen aan botste. Bomen als stille getuigen.

Door de bomen het bos.

 

concept

 

plattegronden

 

doorsnede

 

fragment doorsnede
vanaf zuidoever gooimeer

 

vanaf a6 richting muiderbergReacties zijn gesloten.