Staringtuin Spangen

Collectieve binnentuin | Definitief ontwerp in opdracht van Woonstad Rotterdam | Rotterdam, Nederland | 2014

Staringtuin Spangen
Ontworpen door Joost van Dijk en Marieke de Keijzer namens Stichting Tussentuin. Studio Joost van Dijk had de directievoering voor de bergingen tijdens de uitvoering.

 

De Staringtuin is een collectieve binnentuin in Spangen Rotterdam in het blok Multatulistraat, Vosmaerstraat en Alberdingk Thijmstraat.
De bestaande binnentuin was weinig inspirerend, een aantal bomen waren dood, de paar speeltoestellen kapot, de riolering vestopt en kapot en de bergingen waren in slechte staat en zo verspreid door de tuin heen dat ze elk contact tussen privétuinen en de collectieve binnentuin onmogelijk maakte. Bewoners kwamen nog nauwelijks in de tuin, behalve de jeugd die er rondhing en voetbalde.

In een half jaar tijd hebben de bewoners, BuurtLAB en Stichting Tussentuin in opdracht van Woonstad Rotterdam een nieuw ontwerp gemaakt voor de gemeenschappelijke binnentuin.Tijdens verschillende activiteiten zijn de huidige problemen en wensen van bewoners naar voren gekomen en hebben we in stappen een ontwerpproces doorlopen.

De nieuwe inrichting is erop gericht dat ontmoeting plaats kan vinden. Bewoners kunnen in de tuin samenzitten, eten of theedrinken. Voor de kleine kinderen zijn er enkele speelaanleidingen in de vorm van natuurlijke elementen.

De houten bergingen met sedumdaken zijn gegroepeerd in drie clusters. Het sedum vermindert de hoeveelheid regenwater op het riool. Daarnaast zijn de bergingen aan de tuin zijde voorzien van een regenton, waardoor maar de helft van al het regenwater in het riool terecht komt, de andere helft kan worden gebruikt voor de tuin.

De erfafscheidingen ziijn op een borstwering na vrij open, waardoor er vanuit de privétuinen meer toezicht op de tuin zal zijn. De beplanting bestaat uit eetbare en bloemrijke soorten en sluit aan bij de wensen van de bewoners. De toegangen tot de tuin vanaf de straat zijn voorzien van nieuwe groene stalen poorten met een decoratief patroon, waardoor de tuin ook van buiten herkenbaar is.

Gedurende het eerste jaar na oplevering organiseren we vanuit Stichting Tussentuin 2 maandelijks een activiteiten middag in de tuin, voor zowel de kinderen als de volwassenen.

Een filmpje over de Staringtuin is hier te zien.

 

 

 

Staringtuin Spangen plattegrond

Plattegrond nieuwe situatie

 

IMG_7479

Bergingcluster met op de kop een algemene berging en pergola met druif van de bewoners

 

Staringtuin Rotterdam

Collectieve tuin met hinkstaptegels en speelhuisje voor de kinderen en een zitgedeelte centraal in de tuin

 

Staringtuin Rotterdam

Kruidenheuvel en opvang hemelwater bergingdak middels regenton

 

Staringtuin Rotterdam

Speelheuvel voor de kinderen

 

Staringtuin Rotterdam

Bergingcluster met privebergingen

 

Staringtuin Rotterdam

Bergingcluster met privebergingen, algemene berging en pergola voor druif van de bewoners

 

 

 

 Reacties zijn gesloten.