Visual Eyes

Luchtbrug tussen Oogziekenhuis Rotterdam en Koninklijke Visio | Prijsvraag inzending |Rotterdam, Nederland | 2010

Visual Eyes

Ontworpen door Joost van Dijk i.s.m. Michel Zethof

 

De huisvesting van het Oogziekenhuis Rotterdam is uitgebreid met het naastliggende pand op nummer 160. Visio bevindt zich in ditzelfde pand aan de Schiedamse Vest. Tussen beide gebouwen ligt een straat van enkele meters breed. Het Oogziekenhuis Rotterdam en Visio hebben het voornemen om een directe verbinding tussen beide gebouwen te laten ontwerpen en uit te voeren in de vorm van een luchtbrug. 

Golvende lichte gevels en een donker houten vloer geleiden bezoekers, patiënten en personeel op een vriendelijke wijze van het Oogziekenhuis Rotterdam naar het naastgelegen Viso en vice versa. Oogvormige snedes in de gevel bieden zicht op zowel de directe omgeving, als de skyline van Rotterdam. Op de vierde verdieping heeft de bezoeker of patiënt de mogelijkheid om plaats te nemen op een bankje om een boek te lezen, uit te rusten van een vermoeiende dag of te genieten van het uitzicht.

De verbindingen tussen het Oogziekenhuis en Visio zijn gelegen op de derde en vierde etages van beide gebouwen en beginnen en eindigen bij de trappenhuizen. Op de derde etage is er voor artsen en verplegers in het Oogziekenhuis een shortcut langs de patio mogelijk. Bezoekers en patiënten kunnen op de vierde verdieping een oversteek maken tussen de operatieafdeling en wachtruimte in het Oogziekenhuis en de wachtruimten nabij het trappenhuis in Visio. Vanaf de trappenhuizen kunnen zowel personeel als bezoekers en patiënten verder de beide gebouwen in.

Het aanwezige hoogte verschil tussen de verdiepingen van het Oogziekenhuis en die van Visio wordt voor de gebruikers zoveel mogelijk beperkt door de brug bij Visio pas voorbij het trappenhuis op de gevel aan te sluiten. Hierdoor wordt de helling veel minder steil en is hij begaanbaar voor elke vorm van rollend transport.

De brug over twee etages is zoveel mogelijk in het midden van oogziekenhuis geplaatst om het huidige straatbeeld aan Schiedamse Vest zoveel mogelijk te behouden.

Als passant lopend op de Schiedamse Vest is de brug in een oogwenk zichtbaar.

 

zicht op blekerstraat en schiedamsevest

 

situatie

 

3e verdieping

 

vierde verdieping

 

interieur luchtbrug

 

aanzicht luchtbrug

 

bezoekersniveauReacties zijn gesloten.