VMBO SG Cambium Van Heemstraweg

VMBO school  | in opdracht van SG Cambium | Zaltbommel, Nederland | 2008-2011

VMBO SG Cambium Van Heemstraweg

Mede ontworpen door Joost van Dijk als junior architect in dienst van Van den Berg Kruisheer Elffers Architecten.

 

De vraag vanuit het SG Cambium was een nieuwe VMBO school te ontwerpen op een veel kleinere locatie naast het oude langgerekte schoolgebouw. De locatie is gelegen op de hoek van de Van Heemstraweg West en Oude Bosscheweg aan de zuidelijke woonrand van Zaltbommel. Vanaf de locatie is de karakteristieke toren van de Sint Maartenskerk te zien.

 

Het ontwerp heeft drie belangrijke uitgangspunten:

1. Plaatsen van aula op de eerste verdieping en richten (verbinden) van de ruimte op de Sint Maartenskerk in het oude stadscentrum van Zaltbommel.

2. Maken van een atrium in het gebouw waar leerlingen en docenten elkaar kunnen ontmoeten. Een plek waar men kan zien en gezien worden.

3. Het gebouw de uitstraling geven van een echte ambachtsschool door middel van bakstenen gevelbekleding en sheddaken voor praktijklokalen.

 

De ruimtelijke verbinding tussen kerk en aula is in het gebouw doorgetrokken, zodanig dat er een koppeling ontstaat tussen binnen en buiten door ruimtelijke reeks van fietsenstalling, schoolplein, entree, trap, aula, zicht op Sint Maartenskerk.

De hoofdindeling van het gebouw gaat uit van een bouwvolume dat zich rond een atrium (overblijfruimte) vouwt.  Het atrium opent zich naar de Oude Bosscheweg en maakt de ontmoeting in het gebouw zichtbaar naar de omgeving.

Een deel van het volume bestaat uit drie lagen aan de zuidoostzijde. Hier bevinden zich de theorielokalen KB/BB en T/V-lokalen. Het andere deel bestaat uit twee lagen aan de noordwestzijde (Van Heemstraweg West) waar de grote praktijklokalen zijn gelegen. De praktijklokalen vormen een etalagefunctie, enerzijds naar de omgeving, en anderzijds naar het atrium in de school.

De ontsluiting bestaat (horizontaal) uit gangen, deels grenzend aan het atrium en aan de lokalen, en uit (verticaal) strategisch geplaatste stijgpunten. Deze zijn zo geplaatst dat doorloop tussen KB en BB zo veel mogelijk wordt vermeden. Stafruimte zijn zo geplaatst dat overzicht voor lokalen en een duidelijk aanspreekpunt voor de leerlingen ontstaat.

Door het compacte volume van het gebouw ontstaan, zeker in vergelijking met het bestaande gebouw, zeer korte looplijnen.

Passend bij de echte ambachtsschool is er gekozen voor een eerlijke en natuurlijke materialisatie, waarbij, door zorgvulidige afstemming, constructie en installaties gezien mogen worden. Kenmerkend voor het exterieur is de combinatie van metselwerk, glas en de metalen shedgevel aan de Van Heemstraweg. Het interieur wordt gekenmerkt door de combinatie van lichte gietvloeren, witet stalen hekwerken langs de vides en een tribunetrap van hout, metselwerk en beton. Via noorderlichten boven het middengebied zal daglicht diep kunnen doordringen.

 

 

programmatisch concept

conceptschets

 

situatie

 

centrale vide

 

golvende zuidgevel

 

entree

 

eerste verdieping

 

doorsnede entree – hal – aula

 

doorsnede lokalen



Reacties zijn gesloten.